Happy meal voor eeuwig?

Anne-Roos 3.400 maal bekeken.
houdbaar, mc donalds, rommel, bacterie, jaar

DENVER - Een Amerikaanse voedingsdeskundige kocht een maaltijd van McDonald's en liet die lekker op een plank staan. Een jaar later is er nauwelijks een verschil te zien. Geen schimmel, geen stank, geen ontbinding, niets. Hoe kan dat?

Op 6 maart vorig jaar kocht de 62-jarige oma en voedingsdeskundige Joann Bruso een Happy Meal bij McDonald's. Ingrediënten: een broodje met een hamburger, een plakje augurk, een beetje ketchup en een pakje frieten. Ze maakte er een foto van en liet de maaltijd onaangeroerd in haar bureau staan.

Eén jaar later ziet het Happy Meal er nog bijna net hetzelfde uit (kijk maar naar de tweede foto). Alleen het lapje vlees is wat gekrompen en het broodje is hard geworden. De frietjes zien er nog altijd mooi goudgeel uit. Joann Bruso merkt geen spoor van schimmel, stank of ontbinding.

Vliegen negeren fastfood
'Het feit dat de maaltijd niet ontbonden is, toont aan hoe slecht junkfood is voor kinderen', zegt Bruso op haar blog. 'Mijn ramen stonden vaak open maar zelfs vliegen en andere insecten kwamen niet op het Happy Meal af. Wat denk je dat dát wil zeggen, als zelfs zij er niet naar omkijken? Fastfood zit vol bewaarmiddelen.'

Zit er inderdaad zoveel onnatuurlijke troep in een hamburger dat die gewoon niet ontbindt?
Volgens professor Frank Devlieghere, hoofd van het departement voedselveiligheid van de Universiteit Gent, hoeven we ons geen zorgen te maken: 'Het eten heeft gewoon de kans gekregen om uit te drogen omdat het niet in de verpakking is gebleven.'

'De frietjes zijn heel dun en gebakken op 180 graden, waardoor er bijna geen water meer in zit. Ook het water uit het broodje kon verdampen. Het vlees is wel gekrompen en ziet er donkerder uit. Dat komt omdat de eiwitten volledig zijn verdwenen.
In augurk en ketchup zit veel zuur, waardoor het producten zijn die niet snel bederven. Omdat de vrouw naar eigen zeggen vaak het raam heeft opengezet, was er voldoende aanvoer van frisse lucht. Laat één sneetje brood op je keukentafel liggen en het zal ook gewoonweg uitdrogen zonder te beschimmelen.'

En toch...
Toch is het lijstje met extra stoffen voor de smaak en de houdbaarheid van een Happy Meal is nog best lang.
Alleen in het vlees zitten volgens McDonald's geen bewaarmiddelen.
'Het zijn allemaal goedgekeurde bewaarmiddelen', zegt professor Frank Devlieghere. 'De controle erop is bijzonder streng. Niets om ons zorgen over te maken, en al zeker niet de reden waarom het Happy Meal er na één jaar nog relatief goed uitziet.

Maar ik zou het niet meer opeten, de bacteriën hebben intussen wel hun werk gedaan.'