Waardeloos beeldje van 80.000 euro

BREDA - Tijdens de opnamen van het televisieprogramma 'Tussen Kunst en Kitsch' in het Graphic Design Museum in Breda krijgt expert Michel Thieme een voor houten beeld te zien die voor de meeste mensen waardeloos lijkt.

Het beeld is mooi gemaakt met diverse versieringen.
Michel herkent direct dat het een Nkisi mpezo beeld is, afkomstig uit voormalig Belgisch Kongo uit het einde van de 19e eeuw.

Thieme controleert het beeld en ontdekt dat het echt is en geen namaak.
Hij schat de waarde van het beeld op € 80.000,-.
De verbazing bij de eigenaar en het aanwezige publiek is groot. Op de vraag waar het beeldje vandaan komt antwoordt de met stomheid geslagen eigenaar dat hij het beeldje 35 jaar geleden heeft gekocht in een snuisterijenwinkeltje in Breda voor slechts 50 gulden (€ 22,70).

Michel Thieme, de Amsterdamse Tribal Art (kunst van de wilde stammen) expert, zegt over de vondst: "Er kwamen twee mensen aan mijn tafel met een schoenendoos. Toen ze er een beeld uithaalden, geloofde ik mijn ogen niet. Dit was de eerste keer dat ik meewerkte aan het programma en dan zo'n vondst. Absoluut te mooi om waar te zijn."

Achtergrondinformatie beeld
De Europese naam fetisj is afkomstig uit het Portugees en betekent kunstmatig. De beelden zijn voorwerpen die als afgod vereerd worden en waaraan op een kunstmatige manier magische krachten werden toegevoegd.

'Nkisi' is magische kracht afkomstig uit de onderwereld. Wanneer deze kracht in een houten beeld zit, dan wordt dit beeld ook 'nkisi' genoemd.
Mensen zouden met behulp van magie nkisi-beelden beheersen.

Het gevonden krachtbeeldje is een Nkisi mpezo. Dit is een kwaadaardig fetisjbeeld dat werd gebruikt om bijvoorbeeld diefstallen op te lossen en de schuldigen te straffen door ze ziek te maken.

Uitzending
Tussen Kunst en Kitsch wordt woensdag 31 maart uitgezonden op Nederland 1.