Ondergrondse gang gevonden

BERGEN OP ZOOM - Een inwoner van Bergen op Zoom heeft een opmerkelijke ontdekking gedaan toen hij ging graven in zijn tuin. Hij vond er een ondergronds gangenstelsel uit begin 1700.

Het gemetselde gangenstelsel ziet er volgens de gemeente nog goed uit en was ooit een stuk van de vestingwerken van Bergen op Zoom.
Deze bescherming tegen vijanden werd ontworpen door de beroemde vestingbouwkundige Menno van Coehoorn (1641-1704) die in opdracht van de Staten-Generaal ook verstevigingen ontwierp voor steden als Zwolle, Nijmegen, Breda en Groningen.

De vesting van Bergen op Zoom had vroeger zes zogenaamde ravelijnen.
Het gevonden gangenstelsel heeft onderdeel uitgemaakt van het grootste ravelijn dat de vesting Bergen op Zoom had. Het gangenstelsel is in totaal 250 meter lang en heeft gemetselde gewelven (bogen) van ongeveer 75 centimeter hoog en breed.
De gewelven bevinden zich drie meter onder het huidige straatpeil.

Uit oude tekeningen was al bekend dat Bergen op Zoom vroeger drie ravelijnen met gangen had. Nu is er dus één van deze gangen gevonden.

De verdedigingswerken van Bergen op Zoom werden in de tweede helft van de negentiende eeuw verwijderd.
Ter herinnering werd 1 van de ravelijnen zonder eigen gang behouden.

De gemeente Bergen op Zoom noemt de vondst van grote historische waarde, maar gaat er verder niets mee doen. Het gat wordt weer dichtgemaakt.