Een veilig wachtwoord

Anne-Roos 3.243 maal bekeken.
wachtwoord, veilig, salt, botnet, beste wachtwoord, wetenschappelijk nieuws

'T LOO - Bijna overal op internet heb je wel een wachtwoord nodig. Bijvoorbeeld Voor je Hyves-account, Stardolls of Panfu. Maar hoe weet je nu zeker dat jouw wachtwoord veilig genoeg is?

Onderzoekers van het Georgia Tech Research Institute hebben hier onderzoek naar gedaan.
Volgens hen moet een veilig wachtwoord uit minstens 12 tekens bestaan.
Dit komt omdat mensen die jouw wachtwoord proberen te stelen (hackers) steeds slimmer zijn geworden in het gebruiken van de computer.
 

In iedere computer zit namelijk een grafische kaart. Dat is het onderdeel dat ervoor zorgt dat je iets op je scherm te zien krijgt.
Die grafische kaart is steeds sneller gemaakt om ervoor te zorgen dat de spelletjes die je speelt er steeds echter uit gaan zien.
Hackers hebben nu ontdekt dat ze deze grafische kaart ook kunnen gebruiken om wachtwoorden te raden.

Ook zijn er hackers die eerst op heel veel computers een virus zetten, waardoor ze zo'n computer kunnen vertellen wat het moet doen (dit heet een botnet).
Ze kunnen al die computers tegelijkertijd de opdracht geven om jouw wachtwoord te raden.

Gelukkig worden niet alleen de hackers steeds beter, maar ook de beveiligers.
Ze zetten bijvoorbeeld extra tekens voor en achter het wachtwoord, zodat het moeilijker wordt om een wachtwoord te raden (dit heet salt).

Maar wil je er zeker van zijn dat jouw wachtwoord niet snel geraden wordt, moet je dus minimaal 12 tekens gebruiken. Ook is het handig om op iedere site een ander wachtwoord te gebruiken.

Om ervoor te zorgen dat je toch weet welk wachtwoord je moet gebruiken kun je een trucje gebruiken.
Kies een woord dat je niet snel vergeet, bv. kookwekker. Als je nu een wachtwoord voor een site nodig hebt, zet je tussen kook en wekker de naam van de site. Dan krijg je dus bijvoorbeeld: kookhyveswekker of kookpanfuwekker.

En natuurlijk nooit je wachtwoord aan iemand anders vertellen!