Winterweer vooral leuk

AMSTERDAM - De sneeuwval en gladheid in ons land leidden tot weinig verkeersproblemen. Dat melden de verschillende politiekorpsen in het land.
Veel wegen in Friesland zijn onberijdbaar door de hevige sneeuwval. Volgens een woordvoerder van de politie zijn er gelukkig geen dorpen onbereikbaar geworden. Er zijn wel veel ongelukjes gebeurd, meestal zonder dat er gewonden bij vielen.

De politie vermoedt dat veel mensen zich aan het advies van de ANWB, om de weg niet op te gaan, hebben gehouden. Enkele auto's kwamen helaas toch in de sneeuw vast te zitten. Nu zijn ze door de sneeuw die valt nog moeilijk te zien.
Dat is een gevaarlijke situatie vindt de politie. Op de snelweg A7, bij knooppunt Zurich, is een vrachtwagen stil komen te staan. Ook daar is het zicht door de sneeuw slecht. De politie en een takelbedrijf zijn nu onderweg om andere automobilisten veilig langs de vrachtwagen te leiden en de truck weg te halen.

Twente
De sneeuwval en gladheid hebben zondagochtend in Twente voor weinig problemen gezorgd.
''We hebben twee aanrijdingen met lichtgewonden en materiële schade, die het gevolg zijn van de gladheid. Er is duidelijk minder verkeer op de weg en mensen die toch op stap gaan matigen hun snelheid'', aldus een politiewoordvoerder van de politie Twente.

Amsterdam
In Amsterdam valt het zondag mee met de verkeersellende door de sneeuw. Er zijn weinig meldingen binnengekomen over ongelukken door de gladheid, liet een woordvoerder van de politie weten. ''Het is redelijk rustig in de stad.''

De politiezegsman verwacht dat er weinig inbraken zullen zijn. ''Je laat als inbreker al snel je sporen na in de sneeuw.''

Noord-Holland
Hoewel in de kop van Noord-Holland zaterdagnacht en zondagochtend een flink pak sneeuw is gevallen, hebben zich geen grote ongelukken voorgedaan. Dat meldt de politie zondag.
Ondanks dat zelfs de grote wegen in de regio Noord-Holland Noord spekglad zijn en er door stuifsneeuw op sommige plekken sneeuwduinen tot een meter hoog zijn ontstaan, valt de overlast van het winterse weer volgens een woordvoerder allemaal erg mee.

''Het is vrij rustig. Er zijn wel hier en daar wat aanrijdingen met blikschade, maar dat lossen de mensen tegenwoordig zelf op'', aldus de zegsman. Volgens hem houden de Noord-Hollanders zich aan het advies van de ANWB om niet de weg op te gaan.

''Zij die toch de weg op gaan doen extra voorzichtig omdat ze duidelijk kunnen zien dat het glad is.''

Gelderland
In Noord-Gelderland zijn zondagochtend tussen de tien en vijftien auto's van de weg geraakt. ''Het gaat daarbij vooral om zogenoemde schuivers. De sleepdiensten zijn er drukker mee dan wij'', aldus een woordvoerder van de politie Noord- en Oost-Gelderland.

Bij deze ongevallen is niemand gewond geraakt. De politie zelf heeft zelf het probleem dat ze maar langzaam kunnen rijden en dus wat later bij de ongelukken aankomt.

Friesland
Het verkeer op het platteland in Flevoland heeft vooral te maken met stuifsneeuw. ''We krijgen meldingen dat automobilisten af en toe tegen een witte muur oprijden' liet de politie zondag weten.

Er waren zondag rond het middaguur niet meer meldingen van aanrijdingen dan normaal. Volgens de politie heeft dat te maken met het feit dat de mensen al enigszins ervaren zijn en niet meer worden verrast.

Het advies van de politie is om niet de weg op te gaan, maar ''als mensen toch gaan moeten ze vooral goed voorbereid de weg op, met warme kleding, eten en drinken en een opgeladen mobiele telefoon''.

Utrecht
Ook de politie in Utrecht heeft zondag last van het winterweer. Woordvoerders van de korpsen Utrecht en Gelderland Zuid melden dat de aanrijtijden iets langer zijn.

''Veiligheid gaat voor alles'', zegt de zegsman van de politie Utrecht. Er hebben zich in het midden van het land geen ernstige ongelukken voorgedaan. In de meldkamer van de politie Gooi- en Vechtstreek is het rustig. ''Wij hebben de indruk dat de mensen er echt voor kiezen om thuis te blijven'', zegt een woordvoerster.

Rond Nijmegen zijn de snelwegen wat beter begaanbaar. In de ochtenduren waren er veel glijpartijen en liepen auto's blikschade op. ''Agenten zijn iets langer onderweg, maar daar heeft iedereen begrip voor'', aldus een zegsman van de politie.

Drenthe
De sneeuwval heeft zaterdagnacht en zondag voor weinig problemen gezorgd in het Drentse verkeer. Dat zegt een woordvoerder van de politie.

''Er zijn zondagochtend zes aanrijdingen met blikschade gemeld, maar verder is het erg rustig. De mensen die toch de weg op gaan, rijden voorzichtig en met gepaste snelheid.''

De politie zelf kampt met langere aanrijtijden.

Brabant en Limburg
Politiekorpsen in het zuiden van het land vermoeden dat verkeersdeelnemers zich de waarschuwingen voor het winterse weer zondagochtend hebben aangetrokken. Er is volgens woordvoerders uit Brabant en Limburg weinig verkeer op de weg en er worden niet bijzonder veel aanrijdingen gemeld.

''Mensen houden zich goed aan het weeralarm'', aldus een zegsman van de politie Midden- en West-Brabant.

De politie Limburg-Noord telde ongeveer vijftien aanrijdingen, waarvan opvallend veel op doorgaande wegen. Ook in Limburg bestaat het vermoeden dat mensen goed rekening houden met de omstandigheden.

Internationale treinen
Het internationale treinverkeer van en naar Nederland is vrijwel stilgelegd. Dat meldde een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen zondag iets na het middaguur.

Alleen de Thalys rijdt nog, hoewel de situatie ''van trein tot trein'' wordt bekeken. De reden is onder meer dat de HSL relatief weinig wissels heeft. Op andere trajecten veroorzaken defecte wissels grote problemen.

Onder meer op de trajecten van en naar Den Bosch, Amersfoort-Apeldoorn, Leiden-Den Haag en Rotterdam-Den Haag is al geruime tijd geen treinverkeer mogelijk.

Spoorbeheerder ProRail en de NS adviseerden reizigers eerder al de trein te mijden. Op diverse trajecten rijden nog wel treinen, maar de aankomst- en vertrektijden zijn zeer onvoorspelbaar.

Schiphol
De vertragingen op Schiphol lopen op. Reizigers moeten rekening houden met vertragingen van 1,5 tot twee uur, aldus een woordvoerster van de luchthaven zondag vlak voor het middaguur.

Ook lopen ze kans dat hun vlucht wordt geannuleerd. De woordvoerster raadt mensen aan daarover hun luchtvaartmaatschappij te bellen.