Afmaken geiten begonnen

VINKEL Vandaag begint het ruimen van tienduizenden geiten in Nederland. Vlak voor de Kerst is men begonnen met het doden van geiten en schapen die zwanger zijn.
Dat gebeurt om te voorkomen dat bij een miskraam de Q-koortsbacterie vrijkomt, die dit jaar al bijna 2300 mensen heeft besmet. Zes van die mensen zijn daaraan overleden.

Er is op dit moment iets minder aandacht voor mensen die ziek zijn geworden van de q-koortsbacterie. Dat komt omdat de besmettingen 's winters bijna niet voorkomen.
In het voorjaar, als besmette geiten lammetjes hebben en vooral bij droog weer, waait de bacterie over het land richting woonwijken in dorpen en steden.
De Q-koorts bacterie (Coxiella Burnetii) waait dan met tientallen miljarden door de besmette gebieden in Nederland.

Tot 2007 was q-koorts een beroepsziekte die incidenteel voorkwam bij mensen die voor hun beroep in contact kwamen met geiten of schapen of andere dieren. De Voedsel en Warenautoriteit heeft zaterdag al uitgezocht welke dieren moeten worden gedood.
Die hebben een kleurtje gekregen om ze te herkennen. De bedrijven waar dierenartsen aan het werk gaan, zijn niet officieel bekendgemaakt, maar één ervan is een geitenboerderij in Vinkel in Brabant.

De geiten worden eerst verdoofd, daarna krijgen ze een dodelijke injectie. De kadavers gaan dezelfde dag nog naar een destructiebedrijf. Er moeten 40.000 dieren op 60 bedrijven worden gedood.