Overleden of niet

Anne-Roos 3.917 maal bekeken.
overleden, levend, dood maar levend, paspoort

JOHANNESBURG - Hoe weet je nu eigenlijk of iemand nog leeft of al overleden is?
Het makkelijkst is het natuurlijk, om het even bij het gemeentehuis te vragen waar de persoon heeft gewoond.
Maar wat nu als het gemeentehuis het mis heeft?

Dat probleem heeft Claude Pretorius uit Zuid Afrika.

Hij is al sinds 2006 bezig om te bewijzen dat hij nog gewoon leeft.

Het probleem begon vier jaar geleden toen hij naar het ministerie van Binnenlandse Zaken ging om een paspoort aan te vragen.

"Ze vertelden me dat ik geen aanvraag kon doen voor een paspoort, omdat ik ben overleden. Ik moest naar het politiebureau om een officiƫle verklaring te halen waarin staat dat ik echt Claude Pretorius ben." zei hij.

In augustus van dat jaar kreeg Claude alsnog zijn paspoort. Ook andere belangrijke zaken als een bankrekening openen of een verzekering afsluiten kon hij gewoon doen. Hij kocht zelfs een nieuwe auto en liet deze op zijn naam zetten. Het probleem was voorbij.

Tot vorig jaar, toen begon het dood zijn weer voor problemen te zorgen.

"Ik kocht een gebruikte caravan en ging naar de afdeling Verkeer om deze op mijn naam te laten zetten en de belasting voor mijn oude caravan te betalen.

Toen ontdekte ik dat mijn status in het systeem eNatis weer was veranderd in 'overleden'."

Ondanks dat Claude een document heeft van binnenlandse zaken waarin staat dat zijn paspoort echt is en Claude dus nog leeft, wil de afdeling verkeer het niet geloven.
Volgens hen is Claude overleden.

Nadat hij geklaagd had, kreeg hij een nieuw document, waarin staat dat de caravan van hem is. Alleen kan het niet in het systeem gezet worden, omdat hij al 'overleden' is.

In juni dit jaar kreeg hij een boete omdat zijn auto en caravan niet in het systeem stonden en dus illegaal op de weg waren.

"Hoe is het mogelijk dat ik auto's kan kopen en verzekeren, maar ze niet op mijn naam kan zetten, omdat ik overleden ben verklaard?"

Nadat ook het hoofd van de politie zich ermee bemoeid heeft, gaan ze nu uitzoeken hoe het probleem kon ontstaan en hoe ze het weer op kunnen lossen.

Dan kunnen ze ook gelijk kijken naar de gegevens van zijn vrouw, want die staat nu als weduwe in het systeem.