Het burlen begint weer

DE HOGE VELUWE - In september begint de bronsttijd van de dam- en edelherten. Mannetjes gaan dan op zoek naar een vrouwtje. Om indruk te maken, maken ze een geluid dat burlen wordt genoemd. Het klinkt als luid boeren. De mannetjes doen dit om stoer te doen naar andere mannetjes. "Het is een mix tussen loeien van een koe en het brullen van een leeuw. Als je het eenmaal hebt gehoord, vergeet je het nooit meer", aldus Henk Ruseler, boswachter van De Hoge Veluwe.

 

Knokken
Als er meer dan 1 mannetje verliefd wordt op een vrouwtje gaan ze vaak vechten. Dit doen ze door met hun geweien tegen elkaar te kletteren. Het hert met de meeste kracht en die het langste kan doorgaan wint. Meestal zijn het de oudere herten (tussen de 8 en 12 jaar) die winnen. Ze zijn dan namelijk op hun sterkst.

Uitgeput
De bronst is een echt supervermoeiend voor de mannetjes. Naast het jagen op de vrouwtjes kost ook het paren veel energie. Tijdens de bronst (die 4 weken duurt) eten de herten bijna niet en vallen ze ongeveer 15 kilo af. Drinken doen de herten wel.

De zwangerschap van edelherten duurt ongeveer 34 weken. Eind mei/begin juni kun je dus de eerste kalfjes verwachten.

Omdat het burlen en de vechtpartijen bijzonder zijn om te horen worden er de komende maanden veel excursies gehouden. Je kan dan met een boswachter 's avonds laat het bos in om te gaan luisteren. Als je geluk hebt kun je de dieren ook te zien krijgen.

Klik hier voor een lijst met excursies op Google.