Eyjafjallajokull: een overzicht

Anne-Roos 3.863 maal bekeken.
Fimmvörõuháls, Eyjafjallajökull, ijsland, vulkaan, aswolk

Eind 2009 werd er bij de gletsjer Eyjafjallajökull (1 op kaartje) in IJsland gerommel in de bodem (seismologische activiteit) waargenomen.
Omdat de gletsjer grotendeels op een vulkaan ligt, was men bang voor een nieuwe vulkaanuitbarsting.
Als de vulkaan zou uitbarsten, zou het ijs van de gletsjer smelten en een enorme golf veroorzaken.

Toen het gerommel van soms wel honderd kleine aarbevingen per dag erger werd, werden daarom de bewoners in het gebied ten zuiden van de gletsjer geëvacueerd.

Op 20 maart 2010 begon de eerste uitbarsting.
Op een laag gelegen doorgang die Fimmvörðuháls (2 op kaartje) wordt genoemd werd lava uit een spleet omhoog gespoten.
Het pruttelen van de lava duurde tot 13 april.
De deskundigen waren eigenlijk wel blij met de plek waar de vulkaan uitbarstte. Omdat het aan de rand van de gletsjer gebeurde, kwam er niet zo heel veel smeltwater vrij.
Overal in het nieuws sprak men over "de uitbarsting van de Eyjafjallajökull", maar Eyjafjallajökull is eigenlijk alleen de naam van de gletsjer en niet de naam van de vulkaan.

Op woensdag 14 april 2010 vond een tweede uitbarsting plaats. Deze was 10 tot 20 keer heviger dan die van 20 maart.
Het smeltwater dat dit keer ontstond zorgde binnen enkele uren voor een stijging van de Markarfljót van drie meter!
Door de uitbarsting werd ook een enorme hoeveelheid as en druppeltjes lava de lucht ingeblazen. De wolk met as en ministeentjes steeg wel tot zo'n 6 kilometer hoogte.

Klik hier om te zien wat de vulkaan nu aan het doen is.

Doordat de wolk heel langzaam van IJsland naar het zuiden werd geblazen door de wind, kreeg heel Europa met de aswolk te maken.

Vulkanische as is gevaarlijk voor vliegtuigmotoren en daarom werden veel luchthavens compleet gesloten. Vliegen in de landen België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Hongarije, Ierland, IJsland, Letland, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Rusland, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en Zweden was drie dagen lang niet meer mogelijk.

Heel veel mensen kregen hier last van. Zo konden niet alle wielrenners naar de Amstel Gold Race komen, moesten zo'n 1500 mensen op Schiphol blijven slapen, konden artiesten niet op tijd zijn voor hun optreden en haalde de koningin haar treinwagon uit het museum om ermee naar Denemarken te gaan.


Kaart van het gebied (wit is ijs)