Hoogste boom ter wereld

Anne-Roos 7.392 maal bekeken.
hoogste boom, redwood national park, redwoods

CALIFORNIE- De hoogste levende boom ter wereld is afgerond wel 115 meter hoog! Dat is nog veel hoger dan bijvoorbeeld het Vrijheidsbeeld of de domtoren. Hij staat in het Amerikaans Natuurpark Redwood National Park vlakbij Eureka in Californië. Hij is wel meer dan 600 jaar oud.

De boom werd pas in augustus 2006 ontdekt en werd zijn hoogte geschat.
Om te weten hoe hoog de boom echt was werd de boom daarna gemeten door professor Steve Sillett die helemaal tot in de top klom en vandaar een meetlint liet zakken. Pas toen was het duidelijk dat deze boom echt de hoogst levende ter wereld was.

Wat apart was aan deze vondst, is dat de boom (die men Hyperion is gaan noemen) op een helling staat. Men dacht altijd dat op een helling te weinig vocht aanwezig was voor een boom om goed te groeien.

De precieze locatie van de boom wordt door de parkbeheerders geheim gehouden. Zo willen ze voorkomen dat er heel veel toeristen naar toe gaan, die daardoor de natuur rond de boom kapot maken.

De hoogste boom in Nederland staat op het koninklijke landgoed Het Loo bij Apeldoorn. Het is een enorme douglasspar van 52 meter hoog die tussen 1860-1870 geplant is.