Student uit Breda krijgt een 10 voor knuffelrobot

Anne-Roos 1.684 maal bekeken.
Tusi, robot, Breda, student, wetenschap

BREDA - De inspiratie kwam door Furby. Dit wollige speelgoedbeestje zette de 21-jarige Mark de Reijer aan het denken. De student Communication& Multimedia Design aan de Avans Hogeschool ontwikkelde Tusi. Tusi is een knuffelrobot die emoties voelbaar moet maken. Voor deze robot kreeg Mark als eerste de Avans afstudeerprijs toegereikt én een dikke tien. ,,Ik vond het speelgoeddiertje Furby een ontzettend leuk ding, alleen viel mij op dat bij interactief speelgoed zoals een Furby, alles werkt op zicht. Het gezicht geeft altijd een uiting of ervaring van emotie. Ik dacht, kan dat ook anders?" vertelt De Reijer. 

Emoties en tast
De student had zo zijn twijfels bij de vraag of emoties werkelijk alleen maar via het gezicht zijn te herkennen. Hij wilde iets ontwikkelen waardoor deze emoties ook op andere manieren kunnen worden gevoeld.
 ,,Ik wilde weten hoe je emoties kunt overbrengen zonder duidelijke gelaatsuitdrukkingen en in hoeverre de tast van mensen een rol speelt bij het interpreteren.''

Knuffelrobot
Zo kwam De Reijer op het idee van Tusi, de knuffelrobot. Tusi is een experiment en gaat over 'het ontdekken van de toekomst.'
Tusi ziet er niet zo pluizig en schattig uit als een Furby, maar om het uiterlijk moet het volgens de student juist niet gaan.

Wanneer de robot iets als prettig ervaart, wordt hij zacht als een bolletje en voelt hij aan als een spinnende kat. Dat is Tusi zijn manier om te communiceren. Wanneer je iets doet wat het niet leuk vindt, zet hij zijn stekels uit. ,,Maar dat klinkt enger en pijnlijker dan het is."
Bij blijdschap schudt hij zijn kopje van boven naar beneden en als de robot zich gespannen voelt spant hij zich samen.

Doel
Maar... wat heb je er nou aan? Tusi kan voor veel doeleinden worden gebruikt, aldus De Reijer. ,,Je kan de robot gebruiken bij mensen met autisme of eenzame ouderen. Ik wil in de toekomst ook graag kijken hoe een blind persoon reageert op Tusi, omdat deze helemaal blanco met het apparaat communiceert."