Paaseieren van scharrelkippen

Anne-Roos 2.106 maal bekeken.
pasen, ei, wakker dier, fraude

T LOO - Speurneuzen van 'Wakker Dier' hebben dit jaar geen eieren uit legbatterijen in de schappen van supermarkten kunnen vinden. 
Dat meldt de organisatie woensdag na het bekijken van 1700 eieren, die ze gekocht hebben bij alle grote supermarktketens in het land.

'Wakker Dier' bescheen de eieren met ultraviolet licht waardoor sporen van het gaas van legbatterijen zichtbaar worden.

Bij geen van de eieren ontdekte de organisatie die sporen. Volgens 'Wakker Dier' is er in deze tijd voor Pasen een tekort aan diervriendelijke eieren en ''ligt fraude op de loer''.

Omgekat
De dierenrechtenorganisatie deed in 2005 ook onderzoek en ontdekte toen dat eieren uit legbatterijen heel vaak waren ''omgekat'' om ze als scharrel- of uitloopei te kunnen verkopen.

Na een diverse maatregelen van onder andere de supermarkten die contracten met leveranciers verbraken, heeft 'Wakker Dier' geen fraude meer ontdekt.

Pasen
Op eerste en tweede paasdag worden er zo'n 30 miljoen eieren gegeten. Dat zijn er ongeveer 2 per persoon. Normaal gesproken eten we zo'n twee eieren per week.
Gemiddeld eet iedere Nederlander 183 eieren per jaar. Een gedeelte daarvan zit in het brood, de pannenkoeken en in bv. appeltaart.